LIVE TEXT | Război în Ucraina. Surse ruse și-au exprimat teama cu privire la amenințarea cu noi raiduri pe teritoriul rusesc

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Surse ruse și-au exprimat teama cu privire la amenințarea cu noi raiduri pe teritoriul rusesc

Informații venite pe surse arată, de asemenea, că forțele ucrainene au acumulat rezerve la mai puțin de 10 kilometri de granița Harkiv-Belgorod.

Voluntari ruși care luptă pentru Ucraina. Foto: Profimedia

UPDATE 05.40 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat raiduri peste granița Harkiv-Belgorod pe 23 mai, dar ISW nu a observat nicio confirmare că aceste raiduri au avut loc. Unele surse ruse au susținut că formațiunile ucrainene și afiliate Ucrainei – inclusiv Regimentul Azov, Regimentul Kraken, Apărarea Teritorială și forțele ucrainene regulate – și personalul RDK au încercat raiduri suplimentare în apropiere de Gorkovsky, Bogun-Gorodok și Tsapovka și au reușit să treacă granița spre sud, a localității Shchetinovka. Alte surse ruse au negat afirmațiile conform cărora grupurile de sabotaj au trecut granița Harkiv-Belgorod. Surse rusești au susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au acumulat rezerve la mai puțin de 10 kilometri de granița Harkiv-Belgorod și și-au exprimat teama cu privire la amenințarea cu noi raiduri. Un blogger a susținut că Regimentul Azov, Regimentul Kraken, Apărarea Teritorială și forțele ucrainene regulate au luat parte la un raid în regiunea Briansk pe 22 mai, dar ISW încă nu a observat confirmarea acestui raid revendicat.

UPDATE 04.52 Spațiul informațional rusesc s-a hiperfixat în mare parte asupra obiectivelor speculate pentru raiduri și asupra comportamentului răspunsului rusesc. Unii bloggeri ruși au distribuit afirmațiile conform cărora o dronă a lovit clădirea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din orașul Belgorod și au speculat că forțele ucrainene au urmărit să atace FSB și Ministerul Afacerilor Interne (MVD) în cadrul raidului. Surse rusești au distribuit și o fotografie a generalului colonel Alexander Lapin pozând cu un vehicul capturat și au susținut că Lapin a condus operațiunea de combatere a terorismului alături de elemente ale Diviziei a 3-a de Infanterie Motorizată (Armata 20 de arme întrunite de gardă, Districtul Militar de Vest). Multe surse ruse l-au lăudat pe Lapin pentru organizarea forțelor ruse pentru a desfășura operațiuni coerente de combatere a terorismului, după ce Serviciul de Frontieră rus nu a reușit să respingă raidurile. Unele surse au criticat decizia de a da comanda lui Lapin și au remarcat eșecurile militare anterioare ale lui Lapin, cum ar fi traversarea dezastruoasă a râului Siverskyi Doneț, lângă Bilohorivka, regiunea Lugansk, în mai 2022. Lapin a revenit în special la comanda operațiunilor rusești în estul Ucrainei, după ce suferise critici intense pentru comandarea operațiunilor de luare a Severodonețk și Lysychansk. Lapin nu a primit prea multe laude în spațiul informațional, de când campania de subminare a acestuia a dus la demiterea lui în noiembrie 2022. Deschiderea bloggerilor ruși de a-l lauda pe Lapin pentru că a comandat apărarea împotriva unei incursiuni extrem de mici și limitate la graniță sugerează că cel puțin unele facțiuni din spațiul informațional rus sunt susceptibile cu privire la tendința președintelui rus Vladimir Putin de a schimba comandanții vechi. Reacția Rusiei la raid în spațiul informațional și în activitățile militare raportate pare a fi un răspuns extrem de disproporționat la o întreprindere foarte mică și localizată. Forțele ruse nu ar fi trebuit să aibă nevoie de întăriri semnificative – sau de implicarea unui general colonel – pentru a respinge un raid efectuat de 13 vehicule blindate.

UPDATE 04.15 Oficialii ucraineni au declarat că ritmul de luptă în direcția Bakhmut a scăzut pe fondul contraatacurilor ucrainene limitate continue pe flancurile Bakhmutului, pe 23 mai. Statul Major General ucrainean nu a raportat lupte în orașul Bakhmut în raportul său situațional de la ora 18.00 pentru prima dată din decembrie 2022, sugerând că forțele Grupului Wagner ar fi putut face progrese suplimentare în interiorul orașului. Statul Major a mai raportat că forțele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes lângă Khromove (imediat la vest de Bakhmut). Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat că operațiunile de luptă au scăzut în și în jurul Bakhmutului și a reiterat faptul că forțele ucrainene mențin poziții într-o zonă fortificată în apropierea monumentului MiG-17 din vestul Bakhmut. Un blogger a distribuit înregistrări video care arată forțele Wagner în apropierea monumentului MiG-17 și a susținut că însă nu există forțe ucrainene în zonă. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat că forțele ucrainene au avansat cu 200 până la 400 de metri de-a lungul flancurilor Bakhmutului și controlează încă o serie de clădiri și fortificații din sud-vestul Bakhmut. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au avansat în apropiere de Yahidne (1 km nord-vest de Bakhmut) și că forțele ruse au atacat fără succes lângă Hryhorivka (8 km nord-vest de Bakhmut) și Ivanivske (imediat la vest de Bakhmut). Un alt blogger a negat informațiile conform cărora forțele ucrainene au obținut câștiguri în timpul contraatacurilor la nord-vest și sud-vest de Bakhmut și a evaluat că o ofensivă rusă de la Bakhmut către Ivanivske sau Bohdanivka rămâne puțin probabilă.

image

UPDATE 03.29 Forțele ruse au efectuat atacuri terestre limitate la nord-est de Kupyansk și de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 23 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat acțiuni ofensive fără succes în apropiere de Masiutivka (13 km nord-est de Kupyansk) și Bilohorivka (10 km sud de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au câștigat noi poziții lângă Nevske (la 18 km nord-vest de Kreminna), deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații. Înregistrările video publicate pe 23 mai arată că unități aeropurtate nespecificate operează în pădurile de lângă Kreminna.

image png

UPDATE 03.10 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive pe linia orașului Avdiivka-Donețk pe 23 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Avdiivka, la 13 km nord de Avdiivka, lângă Novokalynove și la 14 km vest de Avdiivka, lângă Sieverne, Vodyane și Pervomaiske. Forțele ucrainene au respins, de asemenea, numeroase atacuri asupra Marinka (la aproximativ 24 km sud-vest de orașul Donețk). Purtătorul de cuvânt al Direcției Tavriisk al Forțelor de Apărare ucrainene, Valeriy Shereshen, a declarat că forțele ruse își concentrează eforturile pe atacarea Avdiivka și Marinka și a raportat că au avut loc 19 ciocniri de luptă în cele două zone. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au efectuat operațiuni de asalt în apropiere de Pervomaiske, în sud-vestul apropiat de Avdiivka, în Marinka și în direcția Krasnohorivka (la aproximativ 20 km vest de orașul Donețk). Imaginile geolocalizate publicate pe 23 mai au arătat elemente ale Batalionului 287 Independent de Infanterie din Corpul 1 de Armată care operează la sud de Avdiivka. Forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive la sud-vest de orașul Donețk pe 23 mai.

image png

UPDATE 02.55 Forțele ruse au continuat operațiunile defensive în sudul Ucrainei înaintea contraofensivei ucrainene planificate. Purtătorul de cuvânt al Direcției Tavriisk al Forțelor de Apărare ucrainene, Valeri Shershen, a raportat pe 23 mai că forțele ruse desfășoară operațiuni defensive în direcțiile Novopavlivka și Orikhiv în regiunea Zaporijia. Shershen a declarat, de asemenea, că forțele ruse exploatează în mod activ malul de est (stânga) al râului Nipro și instalează baricade împotriva bărcilor și ambarcațiunilor. Imaginile geolocalizate au arătat că forțele ruse au construit noi fortificații în Crimeea de-a lungul drumurilor care duc în peninsulă.

image

UPDATE 02.33 Forțele ruse continuă să vizeze pozițiile ucrainene din sudul Ucrainei. Imaginile geolocalizate publicate pe 23 mai arată elemente de artilerie ale Regimentului 177 de infanterie navală din Flotila Mării Caspice care operează în apropiere de Dorojnyanka din regiunea Zaporijia. Ministerul rus al Apărării (MOD) a publicat imagini în care se presupune că unități aeropurtate nespecificate lovind vehicule blindate ucrainene pe malul de vest (dreapta) al râului Nipro.

image

UPDATE 02.18 Condamnații din Grupul Wagner iertați continuă să comită crime în Rusia după ce și-au încheiat contractele militare cu Wagner. Poliția rusă a reținut un condamnat în vârstă de 42 de ani pentru violarea a două fete minore în Berdsk, regiunea Novosibirsk. Condamnatul a servit în compania militară privată Wagner (PMC) până la întoarcerea în Rusia, după ce contractul i s-a încheiat pe 19 mai.

UPDATE 02.02 Duma de Stat a Rusiei a adoptat amendamente la legea privind intrarea și ieșirea din Rusia pe 23 mai. Modificările ar permite autorităților ruse să confiște pașapoartele de călătorie ale personalului mobilizat, personalului Serviciului Federal de Securitate (FSB) rus și persoanelor cu acces la secrete de stat. Oficialii ruși pot, de asemenea, confisca pașapoartele de călătorie persoanelor care sunt chemate pentru serviciul militar sau alternativ, persoanelor care se confruntă cu acuzații sau închisoare sau cetățenilor falimentați. Persoanele recrutate pentru serviciul militar sau alternativ trebuie să-și depună documentele de călătorie la Ministerul Afacerilor Interne sau la Centrul Multifuncțional în termen de cinci zile de la declararea aptă pentru serviciul militar. Recruții își vor putea primi documentele de călătorie numai după terminarea serviciului militar sau alternativ.

UPDATE 01.40 Serviciile de informații ucrainene au raportat că Rusia formează companii militare private (PMC) în Crimeea ocupată pentru a se apăra împotriva contraofensivelor ucrainene planificate. Purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucraineană, Andriy Chernyak, a declarat că oficialii ocupației din Crimeea, cum ar fi Sergey Aksyonov, finanțează PMC din Crimeea pentru a se proteja împotriva contraofensivelor ucrainene. Chernyak a declarat că „Aksyonoviții” - sau oamenii din PMC din Crimeea - primesc salarii lunare de 200.000 până la 250.000 de ruble (aproximativ 2.500 USD până la 3.120 USD) și se antrenează în Perevalne (sud-est de Simferopol) sau în regiunea Herson ocupată. Chernyak a remarcat că PMC-urile din Crimeea recrutează din personalul mobilizat și au creat un contract dublu cu PMC-urile și Ministerul Apărării (MOD) al Rusiei, pentru a nu concura cu eforturile de recrutare ale lui Prigojin.

UPDATE 01.15 Bloggeri ruși s-au plâns pe 23 mai de faptul că Ministerul Rusiei nu a reușit să înarmeze miliția din regiunea Belgorod, ca răspuns la raidul Corpului de Voluntari Ruși (RDK), pro-ucrainean, integral rus și a Legiunii Libertatea Rusiei (LSR), în regiunea Belgorod din 22 mai.

UPDATE 00.58 Oficialii de ocupație a regiunii Zaporijia au anunțat începerea votului preliminar pentru partidul de guvernământ Rusia Unită pe 22 și 23 mai. Oficialul de ocupație a regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a anunțat că votul preliminar pentru partidul de guvernământ Rusia Unită din regiunea Zaporijia a început pe 22 mai și se va desfășura până în 28 mai, cu votul personal programat să înceapă pe 24 mai. Administrațiile de ocupație ale regiunilor Donețk, Lugansk și Herson au anunțat parametri similari pentru votul preliminar, după cum a raportat anterior ISW.

UPDATE 00.46 Autoritățile de ocupație din regiunea Herson continuă eforturile de integrare a instituțiilor de învățământ ocupate, cu Rusia, ajutând probabil relocarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia. Administrația de ocupație a Regiunii Herson a anunțat pe 23 mai că a încheiat un acord cu autoritățile de ocupație din Crimeea pentru a facilita procesul de admitere la universitățile din Crimeea pentru studenții din Regiunea Herson, precum și pentru a rezolva probleme nespecificate cu privire la copiii din regiunea Herson care locuiesc în instituțiile de învățământ din Crimeea. Administrația de ocupație din regiunea Herson a anunțat, de asemenea, distribuirea unui nou manual de jurnalism rus în instituțiile de învățământ superior ocupate din regiunea Herson.

UPDATE 00.23 Forțele ruse probabil au împins în 23 mai forțele RDK și LSR cel puțin din așezarea de graniță Kozinka și posibil în afara teritoriului rus. Kozinka este situată la aproximativ 76 km sud-est de orașul Sumi. Surse ruse au distribuit imaginile cu forțele ruse trăgând asupra pozițiilor vehiculelor RDK și LSR din apropierea punctului de control al graniței Kozinka peste noapte și au susținut că forțele ruse au recapturat Kozinka și punctul său de control la graniță dimineața. Imagini geolocalizate din presa de stat rusă arată vehicule avariate și distruse la punctul de control. Unele surse ruse au susținut că forțele RDK și LSR s-au fixat în biserica Kozinka, dar că rapoartele preliminare sugerează că forțele ruse ar fi putut alunga forțele pro-ucrainene până seara. Surse ruse au susținut că forțele ruse au început operațiunile de curățare în Kozinka și Glotovo (imediat la est de Kozinka) pe 23 mai. Imaginile geolocalizate postate pe 23 mai arată consecințele bombardării satului Gora Podol (la aproximativ 6 km nord-vest de Kozinka), precum și patrule de infanterie ruse între Grayvoron (la aproximativ 7 km nord-vest de Kozinka) și Gora Podol, ceea ce sugerează că personalul RDK și LSR nu mai deține sau nu a mai ocupat poziții în așezare. Totuși, nu este clar dacă RDK și LSR au capturat vreun sat pe 22 sau 23 mai. Cu toate acestea, LSR a susținut că personalul LSR și RDK a continuat să opereze în regiunea Belgorod pe 23 mai.

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile ruse au încheiat operațiunea de „contraterorism” din regiunea Belgorod și au susținut că au învins Corpul Voluntarilor Ruși (RDK), pro-ucrainean, integral rus și Legiunea Libertatea Rusiei (LSR), din regiune pe 23 mai. Ministerul rus al Apărării (MoD) a susținut că unitățile de grăniceri din Districtul Militar de Vest (ADM) au învins raidul și i-au expulzat pe toți „sabotorii” din regiunea Belgorod. Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov a anunțat că operațiunea de „contraterorism” s-a încheiat, dar a cerut civililor evacuați să aștepte înainte de a se întoarce la așezările de graniță.Autoritățile ruse au anunțat ulterior, pe 23 mai, că autoritățile au evacuat 100 de civili din nouă așezări de graniță din regiunea Belgorod pe 22 mai, după ce Gladkov a negat inițial că se efectuează evacuări oficiale. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu va organiza o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al Rusiei pentru a discuta raidul de la Belgorod, ci va discuta situația în timpul reuniunii planificate a Consiliului de Securitate din 26 mai, probabil într-un efort de proiectare a unui climat de încredere în gestionarea situației, de către Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 Așa o fi?